Udseende/farve

Udseende

Bouquet (duft)

Smag

Potentiale

Bedømmelse

Man kan bedst bedømme vinens udseende hvis man skænker den i et glas, som man holder op i lyset med et stykke hvidt papir eller andet hvidt som baggrund. Se på, om vinen er klar - nogle gange vil man opleve at den kan være "grumset". Dét behøver dog ikke være noget dårligt tegn - det kan eksempelvis skyldes, at der er bundfald i vinen, som vil synke til bunds igen, når vinen har stået i glasset et stykke tid. Se på vinens farve - der er utroligt mange farvenuancer, både i forbindelse med rødvine og hvidvine. Hvidvine kan være alt fra helt lyse og klare over gulgrønne til gyldne og nogen gange næsten ravfarvede. Man kan læse to ting af farven på en hvidvin:
  • Hvidvin bliver mørkere med alderen, og derfor er lyse grønlige nuancer tegn på en ung vin, mens du finder de gyldne farvenuancer i en ældre hvidvin.
  • De grønlige nuancer finder man hos tørre hvidvine, mens de søde har en mørkere gul farve.

Farven på en rødvin kan variere fra lys rød over kirsebærfarvet, teglstensrød, dybrød og rubinfarvet til violet / blålig og nogle gange vil den kunne være næsten sort eller som blæk. Andre vine har en dyb intens mørk farve. Også m.h.t. rødvin indikerer farven i vinen om den er yngre eller ældre - de røde vine får brunlige nuancer i farven, når de bliver ældre - jo mere brunlig vinen er, jo ældre er den (som hovedregel!!).

Læg især mærke til kanten af vinen - dén kan variere i farve fra blålig over varme nuancer til brunlig. Nogle vine er ligesom fede i det - nogle kan næsten fornemmes at have en konsistens som glucerin - det er normalt et godt tegn!

Når man slynger vinen rundt i glasset vil der nogle gange fremkomme "gardiner" - vinen bliver ligesom hængende på glasset. Gardinerne kommer p.g.a. alkohol og da alkohol er en meget stor del af det, der giver vinen krop, kan man vel egentligt sige, at jo mere alkohol vinen har, jo flottere er dens krop.

Blandt andet dette - gardinerne - vurderer jeg som et godt tegn, men igen: Afhængigt af hvem man er, vil forskelligt vække ens forventninger.

Trørød Vinhandel - Trørødvej 72 - 2950 - Vedbæk - Tlf.: 4589 0031 - E-mail: [email protected] Rudersdal Vin

Trørød Rudersdal Super Vintilbud - VINGAVER, Vin og Gavekurver - Vinrejser, Vinaftner og Vintilbud.

Direkte fra importøren - Direkte til dig! VINGAVER! Rudersdal leverer vinen - til den rigtige pris - helt hjem til dig!

Vin, vinimport, vingaver, gavekurve, cigarer, special øl, vin, levering hjem til dig!

Lige nu: Stonefish Shiraz Australia, RIOJA VIN de LABRAZ Cosecha Spain, RIOJA Fernández de PIÉROLA Reserva 1998.