Smag | ||||||||||
Det vigtigste ved vinen er selvfølgelig dens smag (selvom en stor del af det, man oplever at man smager, faktisk er noget man lugter!) Også på dette punkt er der utallige muligheder for at beskrive, hvad man smager. Dog er det vigtigt, at smagen indfrier de forventninger man har til vinens smag efter at have lugtet til den - jeg har om nogle vine skrevet, at man smager det man "for-dufter" - det er et godt tegn!! Smagen i vinen kommer fra druerne, men er den lagret på fade kan der også være smag fra dem i vinen - det kalder man også at der er struktur fra fadet i smagen. Nogle vine er lagret på fade, andre på flaske og nogle begge dele. Man kan bruge både ståltanke og fade af træ til at lagre vinen i. Fadene af træ er som oftest lavet af egetræ, hvor det som hovedregel gælder, at nye fade afgiver mere egetræssmag til vinen end gamle, og ligeledes afgiver amerikansk egetræ mere smag end fransk egetræ. Er vinen lagret på fransk eg vil du ofte finde at vinen smager røget, mens amerikansk eg ofte giver vinen en smag af vanille. Man kan også finde vine der lagres på fade af cedertræ - det giver fedme i vinene. Personligt bryder jeg mig ikke om vin, der smager for meget af egetræ, men igen er det individuelt, hvad man kan lide. Jeg har nedenfor forsøgt at lave en oversigt over de smagsnuancer, der findes i vin. Oversigten er ikke "fyldestgørende" - jeg har blot listet noget af det, jeg har fornemmet at kunne smage i vin. Som nævnt afhænger smagen af hvilke druer, vinen er lavet af, og hvordan den har været lagret. Herudover spiller det en rolle, hvor gammel den er. Der er forskel på, hvornår forskellige vine skal drikkes - fx Beaujolais-vinene vinder ikke ved at blive lagret - de er bedst når de er unge og har bevaret frugtsmagen. Men igen: Det er dig og dine smagsløg der bestemmer, hvornår du synes vinen er optimal, og dermed om du drikker vinen på det optimale tidspunkt.
Man skal lægge mærke til om der
er balance mellem frugt- og garvesyre. Garvesyren
er det, der ligesom sætter sig som et lag på tænderne
og i mundhulen, når man smager på vinen, mens frugtsyren
føles som en prikken på tungen. Frugtsyren giver vinen
friskhed - er der for meget frugtsyre er vinen skarp,
er der for lidt vil vinen føles flad. Garvesyren giver
vinen krop og er afgørende for om vinen kan gemmes.
Jeg har om flere vine skrevet at de "trækker spyt":
Det er et rigtigt godt tegn - det kan nærmest beskrives
som at munden løber i vand, at der ligesom bliver
ved med at være mundvand der skal synkes! Eftermagen
er den smag der bliver tilbage i munden når man har
sunket vinen eller spyttet den ud. Nogle vine forsvinder
næsten omgående, mens andre har en lang eftersmag
og ligesom bliver hængende. Dét er et godt tegn!!Konklusion:
Vurdér om der er harmoni mellem duft og smag i vinen,
og om den falder i din smag. |
Trørød Rudersdal Super Vintilbud - VINGAVER, Vin og Gavekurver - Vinrejser, Vinaftner og Vintilbud.Direkte fra importøren - Direkte til dig! VINGAVER! Rudersdal leverer vinen - til den rigtige pris - helt hjem til dig!Vin, vinimport, vingaver, gavekurve, cigarer, special øl, vin, levering hjem til dig!Lige nu: Stonefish Shiraz Australia, RIOJA VIN de LABRAZ Cosecha Spain, RIOJA Fernández de PIÉROLA Reserva 1998. |